Thursday, 26 February 2015

7 Teknik Meningkatkan Populariti Blog Anda

Salam, hari ini kita berkongsi mengenai 7 Teknik Meningkatkan Populariti Blog Anda. Tidak menjadi masalah sekiranya blog anda baru seperti saya kita kongsi bersama teknik ini.

Sebenarnya anda perlu ketahui pihak Google melihat populariti sebuah blog merupakan salah satu ciri penting untuk mendapatkan kedudukan ranking yang baik.

Tahukan anda apa yang menjadikan sesuatu blog itu popular?

Populariti sesebuah blog diukur dari berapa banyaknya(KUANTITI) laman web lain yang merujuk kepada laman web tersebut. Malah sebenarnya yang perlu anda ketahui ialah sekiranya sesuatu laman web yang popular(KUALITI/PR tinggi) merujuk kepada laman web tersebut maka lebih tinggi lagilah kredit yang akan di terima.
Seperti yang kita bincangkan tempohari,ringkasnya mendapat 5 link dari blog yang popular(PR5 keatas) sebenarnya lebih baik dari menerima dari 100 link blog yang tidak popular dan inilah yang perlu anda berikan tumpuan.

Di sini saya ingin berkongsi 7 teknik utk meningkatkan populariti blog anda.

1. Daftarkan Blog  Anda Di Laman Web Direktori

Pada masa ini terlalu banyak laman direktori yang kita boleh daftarkan sama ada berbayar atau pun percuma. Namun tidak semua laman direktori itu bagus untuk di daftarkan. Yang paling utama, kita perlu mengetahui Page Rank (PR) bagi direktori tersebut.Dengan PR yang tinggi secara tidak langsung blog kita mendapat link dari website yang berkualiti seterusnya menguatkan populariti blog kita. Antara Laman Direktori yang mempunyai nama besar seperti DMOZ, Yahoo,Google dan byk lagi seperti yang tercatat di blog ini. Anda juga boleh mendapatkan bantuan google utk mencari directory percuma ini dengan menggunakan kata kunci “free web directory”.

Laman Direktori  yang popular (PR7 ke atas)

    http://dmoz.org/
    http://infomine.ucr.edu/
    http://vlib.org
    http://ipl2.org/
    http://www.abc-directory.com/

2. Aktifkan Berforum

Jika anda aktif berforum, link yang anda dapat dari forum tersebut amatlah berguna. Namun, apa yang penting untuk mendapatkan populariti yang baik, kita hendaklah mendapatkannya dari forum yang berkualiti dengan PR yang tinggi. Antara forum yang mempunyai PR tinggi termasuklah:

     Digital point Forum
     Warrior forum
     V7nForum
     Submit express Forum
     Harmony Central forum
     Joomla Forum
     Search engine watch Forum
     CNET Forum
     Mysql Forum
     Capital Forum
     Deviantart
     Domain Name Forum
     File Sharing Forum
     Free Advertising Forum
     Geek Village Forum
    Blogger forum
     HTML Forum
     MyGame Builder Forum
     PhpBB Forum
     Search Engine Forum
     Search Engine Roundtable
    Blogger Talk forum
     Site Point Forum
    Webhosting Forum
     Directory junction Forum
     SEO Forum
     Siteowners Forum
     Affiliate Marketing Forum

dan banyak lagi.

Nota: Jangan melakukan SPAM di forum ini jika tidak IP anda akan di banned selama-lamanya dari forum berkenaan

3. Blogwalking dan Komen Positif di Blog Lain

Ini bukanlah satu teknik yang baru. Perkara ini ada teknik yang biasa di lakukan. Sekarang ini, byk blog-blog yang berkualiti meletakkan NOFOLLOW jika anda meletakkan link sewaktu anda membuat komen. Untuk mendapatkan kredit dan meningkatkan populariti  website anda sewaktu membuat komen, anda harus memeriksa sama ada link yang anda tinggalkan adalah NoFollow atau DoFollow. Sekiranya NoFollow, anda tidak akan mendapat sebarang kredit untuk menaikkan populariti website anda.

4. Sosial BookMarking.

Anda boleh gunakan sosial book marking agar pengunjung blog anda dapat menambahkan alamat blog anda ke pelbagai website Sosial Bookmarking. Ada beberapa yang amat popular dan mempunyai  PR yang tinggi. Saya senaraikan disini khas untuk anda 10 sosial bookmarking yang mempunyai PR7 ke atas:-

    Facebook – rangkaian sosial network terbaik ke 2 berdasarkan Alexa ranking. Pengikut yang teramai dari negara Algeria,Mexico,Indonesia,Argentina,Egypt,Pakistan,Manila,Malaysia,Nigeria,Columbia,Turkey dan Greece.
    Twitter – kedudukan rangking Alexa ke 9 yang dikunjungi oleh seluruh dunia setaip hari.
    Linkedin – rangkaian network untuk pekerjaan dan perniagaan.
    Google Plus – Sub domain kepada Google, perkongsian maklumat bersesuaian dengan apa yang anda minati.
    Pinterest –  rangkaian network terbaru di US
    LiveJournal
    Badoo
    DevianArt
    MySpace
    Orkut
    Xing
    Tagged
    Hi5

Ada banyak lagi Sosial Bookmarking, ada lebih dari 150 laman web Sosial Bookmarking yang boleh anda guna. Satu lagi tips berguna, jika anda mendaftar di laman web tersebut, di bahagian profil, jika terdapat ruangan “website/homepage” jangan lupa untuk meletakkan url website anda. Secara tidak langsung website anda akan mendapat credit seterusnya akan di “crawl” oleh robot google kerana website yang mempunyai PR6 dan keatas, robot google akan “crawl” setiap hari.

Gunakan kemudahan dari ShareThis atau AddThis yang dapat mempermudahkan anda memasang semua laman sosial bookmarking pada blog anda.

5. Buat Press Realease.

Tahukah anda apa itu Press Release? Ianya berupa pengumuman atau pemberitahuan tentang kewujudan blog anda, Sebahagian besar laman web Press Release ini membenarkan anda memasukkan URL dan seterusnya URL tersebut akan bersifat seperti backlink untuk website anda. Namun, Press Release ini tidak mudah untuk didapati secara percuma dan kebanyakannya adalah berbayar. Antara laman Press Release adalah seperti;-

http://www.prweb.com/ (PR7)

http://www.free-press-release.com/ (PR5)

http://www.webwire.com/ (PR3)

6. Pengiklanan Atau Bertukar Link

Pengiklanan adalah salah satu penyelesaian untuk meningkatkan populariti blog anda dan kebanyakannya adalah percuma. Jangan lupa untuk mencari tagline yang paling sesuai dengan tema blog anda.Anda juga boleh bertukar link sesama rakan taulan, anda boleh meletakkan laman blog rakan anda di bhgn Blogroll dan sebaliknya rakan anda juga berbuat demikian. Jika anda ingin bertukar link dengan saya, sila tinggalkan komen bersama URL anda dan pastikan anda memasukkan URL blog saya di blogroll anda. Gunakan KeretaHitam sebagai ID di blogroll anda.

7. Maksimumkan Penggunaan Medium Sosial

Sebagian besar  anda pasti memiliki akaun di Facebook atau Friendster, MySpace, Hi5 atau lainnya? Hah!! Apa lagi, anda sepatutnya boleh memanfaatkan laman Sosial Network untuk menambah backlink menuju blog anda. Selain itu laman Sosial Network popular seperti Facebook sangatlah efektif untuk menaikkan trafik, buatlah group perbincangan disana dan ajaklah teman dan kenalan anda untuk bergabung. Berikut saya senaraikan 15 laman Sosial Network yang mempunyai PR tinggi untuk anda manfaatkan,

http://www.slashdot.org (PR9)

http://360.yahoo.com (PR8)

http://www.MySpace.com (PR8)

http://www.twitter.com (PR8)

http://www.facebook.com (PR8)

http://www.livejournal.com (PR8)

http://my.opera.com/community/ (PR8)

http://www.stumbleupon.com (PR8)

http://www.meetup.com (PR8)

http://www.vox.com (PR8)

http://www.mybloglog.com (PR7)

http://www.bebo.com (PR7)

http://www.fotolog.com (Pr7)

http://www.xanga.com (PR7)

http://www.linkedin.com (PR7)

Harap entri post kali ini dapat membantu untuk tingkatkan populariti blog anda. Saya amat berbesar hati jika ada sesiapa yang ingin bertukar link dengan saya boleh tinggalkan komen anda dimana-mana post saya dan link anda akan dimasukkan dalam blogroll khas.

No comments:

Post a Comment